رژیم غذایی و یادگیری در کودکان

رژیم غذایی کودکان با رژیم غذایی بزرگسالان تفاوت های بسیاری دارد. در حقیقت تنظیم یک رژیم غذایی برای کودکان، فوت فن و اصول و قواعد خاص خودش را دارد. اگر به دنبال یک رژیم غذایی مناسب برای کودک هستید اما اصول حاکم بر تنظیم رژیم غذایی کودک را نمی دانید با متخصصین من و رژیم همراه شوید. ما به شما از اصول رژیم غذایی کودک می گوییم. در ادامه این مقاله به شما می گوییم که تغذیه چه تاثیری بر توانایی یادگیری کودکان دارد، چه غذاهایی مستقیما بر مغز اثر می گذارند و از همه جالب تر، شما را با بدترین و بهترین خوراکی ها در این زمینه آشنا می کنیم.

تاثیر رژیم غذایی و تغذیه در یادگیری کودک

با وجود این که مصرف غذا برای عملکرد مناسب حیاتی است، متاسفانه بسیاری از غذاهای موجود و محبوب در مدارس امروز، مانع از افزایش توانایی کودکان در یادگیری می شود. در بسیاری از اقلام مورد علاقه کودکان مستقیما از قند، کافئین، مواد شیمیایی استفاده می شود و این خود عاملی است که بچه ها خسته، ناپایدار، خشن و مریض هستند و نه تنها نمره و عملکرد دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهند بلکه بر رفتار و حالات آن ها نیز تاثیر منفی می گذارد.

رژیم غذایی

متاسفانه، غذاهای حاوی چربی اشباع اغلب مقرون به صرفه ترین و به طور گسترده در مدارس استفاده می شود. سیب زمینی سرخ کرده، شیرینی های دسر، چیپس، برگرها، قطعات مرغ معده کودکان را با غذا پر می کنند اما دربرابر آن قدرت مغزی شان را کاهش می دهد. بخاطر داشته باشید که رژیم های غذایی با سطوح بالای چربی های اشباع در حقیقت یادگیری و حافظه را مختل می کنند.

یکی از نظریه هایی که رابطه بین چربی های اشباع شده و قدرت مغز را توضیح می دهد، اثرات گلوکز و قندها در غذاهای پر از چربی است. اساسا، گلوکز از کربوهیدرات ها می آید، و در حالی که گلوکز برای انرژی، حیاتی است. غذاهایی که بیش از حد حاوی گلوکز هستند، در واقع باعث کاهش سطح انرژی بدن می شود.

جالب است بدانید که بدن انسولین را به جهت فرآوری مواد غذایی تازه به دست می آورد. به طور معمول، پس از یک وعده غذایی سالم، سطح گلوکز باید کمی افزایش یابد و بدن پس از مصرف تغذیه احساس انرژی کند. امروزه، کودکان و بزرگسالانی که دارای رژیم های غذایی با گلوکز بالا هستند، “سقوط” پس از غذا را تجربه می کنند، در حالی که مصرف گلوکز بسیار بالا است و بدن آن را به عنوان تمام مواد غذایی پردازش می کند. رژیم منظم با گلوکز بالا می تواند باعث آسیب به کلیه ها، چشم ها، رگ های خونی و اعصاب شود. در حالی که این عوارض جانبی جدی هستند، گلوکز بالا همچنین باعث تحریک پذیری، بی حالی و عدم تمرکز می شود.

اگر به دنبال افزایش توانایی یادگیری کودکان خود هستید، هرگز آن ها را به کافه نبرید. بله درست شنیدید؛ غذاهای محبوب در کافه تریا برای بچه ها اغلب شامل نان سفید و تصفیه شده، غذاهای سرخ شده، شیرینی های شیرین و سودا هستند. تمام این گزینه های غذا سبب کاهش قابل ملاحظه ای از انرژی می شود که منجر به کاهش شدید تمرکز و عملکرد ذهنی موفق، می شود.

چه نوع تغذیه ای در یادگیری کودکان تاثیر می گذارند

ممکن است شما هم با خواص معجزه آسای بعضی از مواد غذایی بر روی مغز اطلاعاتی داشته باشید، برای مثال همه ی ما می دانیم که خوردن چند عدد گردو در روز می تواند عملکرد مغز را تا حد زیادی افزایش دهد. متخصصین من و رژیم قصد دارند در این مقاله در رابطه با این مواد غذایی بیشتر صحبت کنند.

مردم سنگاپور با میانگین هوش ۱۰۸، باهوش ترین مردم دنیا هستند. بعد از سنگاپوری ها، مردم کره جنوبی، ژاپن، ایتالیا و ایسلند با میانگین ضریب هوشی به ترتیب ۱۰۶، ۱۰۵، ۱۰۲ و ۱۰۱، رتبه های دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. در این آمار، میانگین هوش ما ایرانی ها هم ۸۴ تخمین زده شده و این یعنی از نظر عددی در رتبه بیست وسوم جهان هستیم. اما به این دلیل که برخی از کشورها با میانگین های ضریب هوشی برابر در رده های هم ردیفی جای گرفته اند، رتبه اصلی ایران به ۹۸ در بین ۱۸۸ کشور جهان، نزول می کند. کشور آفریقایی گینه هم با میانگین هوش ۵۹، کم هوش ترین کشور دنیا شد.

شاید از خود بپرسید که راز باهوش شدن آدم ها چیست؟ شاید این پرسش در ذهن تان به وجود بیاید که چرا کشورهای جنوب شرق آسیا یا کشورهای حاشیه مدیترانه، بهترین رتبه ها را در این جدول هوش به خود اختصاص داده اند؟ آیا می شود همه چیز را به گردن ژنتیک انداخت یا خورد و خوراک و عوامل محیطی هم در باهوش شدن نسل یک کشور نقش دارند؟ با ما همراه شوید تا جواب این سوال ها را با هم بررسی کنیم.

محققان و کارشناسان انگلیسی معتقدند تغذیه مناسب تا هنگامی که مغز کودکان در حال رشد و تکامل است، نقشی اساسی در افزایش میزان هوش اجرا می کند بنابراین هر مادری که دوست دارد فرزند باهوش تری داشته باشد، باید از یک رژیم غذایی مخصوص پیروی کند و به نوع خورد و خوراک خود در دوران بارداری اهمیت زیادی بدهد و حواسش به تغذیه سالم فرزندش تا رسیدن به سن ۲ سالگی نیز باشد.

البته، این بدان معنا نیست که هوش ما بعد از ۲ سالگی قابلیت رشد و ارتقا ندارد بلکه نقش تغذیه در باهوش شدن بچه ها تا ۲ سالگی، بیشتر از زمانی است که مثلا آن ها دیگر کنکوری شده اند و می خواهیم خوراکی هایی برای افزایش هوش شان در برنامه غذایی آن ها بگنجانیم. به طورکلی ما تا آخر عمرمان هم می توانیم حافظه کوتاه یا بلندمدت خود را با کمک مواد غذایی سالم یا ورزش های فیزیکی و فکری تقویت کنیم. اما بعد از طی روند تکامل مغز، دیگر نمی توان به افزایش خارق العاده هوش یا همان IQ با کمک تغذیه و ورزش چندان امیدوار بود.

امروزه این سوالات بسیار پیش می آیند که اگر مادری بخواهد در دوران بارداری، با نوع تغذیه خود، فرزند باهوش تری به دنیا بیاورد، باید چه کند یا بهترین تغذیه برای بچه هایی که می خواهیم باهوش تر شوند، چیست؟

اگر نگاهی کوتاه به تحقیقات و آزمایشات انجام شده داشته باشید، متوجه می شوید که مردم کشورهای جنوب شرق آسیا و سواحل مدیترانه باهوش تر از سایر مردم جهان هستند. علت آن نیز تنها مصرف زیاد ماهی و روغن زیتون است. این مواد غذایی شامل مقدار زیادی اسید های چرب امگا 3 هستند که این خود مهم ترین ماده مغذی است که باعث افزایش هوش می شود.

اسیدهای چرب امگا 3 می توانند به تکامل بهتر مغز، افزایش هوش و عملکرد مغز و تقویت حافظه در افراد مختلف کمک کنند. میگو و ماهی های چربی مانند سالمون، قزل آلا، کیلکا و ساردین و روغن های گیاهی مغذی مانند روغن زیتون، بذر کتان و کانولا، سرشار از امگا 3 هستند. گردو نیز جزو منابع امگا 3 به شمار می آید.

بد نیست بدانید مصرف گوشت ها و غذاهای فرآوری شده مانند انواع سوسیس، کالباس، ناگت ها، غذاهای آماده و کنسروی، فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده، تأثیری منفی بر رشد مغز جنین می گذارد و باعث کاهش هوش کودک می شود. پس هرچقدر که فرزندان خود را دیرتر با این گروه غذاها آشنا کنید، کمک بیشتری به ارتقای هوش شان کرده اید.

همواره میوه و سبزیجات را در رژیم غذایی خود و کودکان تان قرار دهید. مصرف فراوان میوه و سبزی تازه از دوران کودکی تا ۳۰سالگی موجب می شود که میانگین هوش حداقل ۵ نمره بالاتر برود. فلفل تند هم سرشار از ویتامین C است و اگر در برنامه غذایی مادر باردار و شیرده جای بگیرد، می تواند کمک زیادی به رشد مغزی و افزایش هوش فرزندشان کند. بذر کتان هم یکی دیگر از منابع بسیار غنی از امگا 3 محسوب می شود.

گوجه فرنگی، جزو دیگر خوراکی هایی است که به دلیل داشتن لیکوپن، با رادیکال های آزاد موجود در بدن مبارزه می کند و جلوی تخریب سلول های مغزی را می گیرد. بهتر است گوجه فرنگی تازه در رژیم غذایی تمام مادران باردار و شیرده جای بگیرد.

کلم بروکلی، جزو سبزی های برگ سبز تیره طبقه بندی می شود و سرشار از ویتامین K، و ویتامین C و انواع آنتی اکسیدان هاست. ویتامین K در بهبود عملکرد مغز و افزایش هوش جنین و کودکان خردسال، نقش بسزایی دارد

کلام آخر

برخی از والدین معتقدند “آموزش با بازی برای کودکان ممکن نیست”. اما ما قصد داریم در این مطلب با ارائه دلایل علمی نه تنها این جمله که آموزش با بازی بهترین راه برای یادگیری کودکان است را برای والدین باورپذیر سازیم بلکه چند بازی آموزشی برای کودکان را  نیز معرفی کنیم. پس تا پایان این مقاله با نورولند همراه باشید.

گردآورنده : سرکار خانم عفتی چیتگر ( مربی پیش2 )

تایید کننده : سرکار خانم تیموری ( مدیریت آموزشگاه )

منبع : نی نی سایت


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20